PGA European Tour, Europatouren, är golftävling för de professionella herrarna i Europa. PGA European Tour är också namnet på den organisation som ansvarar för tävlingarna. Europatouren är huvudtour i Europa och prestigemässigt så klassas den 2:a i världen efter PGA Tour i USA. Europatouren var en del av PGA fram till 1984 då den blev självständig.

Turnén grundades 1972 och omfattade ursprungligen endast evenemang i Europa. År 1979 lades evenemang i Sydafrika till på schemat och från och med 1989 har turneringar hållits på alla kontinenter utom Antarktis. European Tour har nu över 40 turneringar på schemat, med en prissumma på över 200 miljoner euro.

Några av de största evenemangen på European Tour är BMW PGA Championship, DP World Tour Championship, Open Championship och Ryder Cup.

European Tour är öppen för alla professionella golfspelare som är medlemmar i ett nationellt golfförbund som är anslutet till International Golf Federation. Det finns för närvarande över 50 förbund representerade på European Tour.

För att kunna spela på European Tour, golfspelare måste vara 18 år eller äldre och ha minst två års yrkeserfarenhet. Det finns fyra sätt att få en plats på European Tour:

1. Slutar bland de 110 bästa i föregående säsongs rankning i Race to Dubai

2. Slutföra bland de 30 bästa i föregående säsongs ranking på Challenge Tour

3. Vinna en European Tour-tävling (med vissa undantag)

4. Vara framgångsrik i en av fem kvalificerande skolturneringar som hålls runt om i Europa varje år

European Tour erbjuder ett brett utbud av evenemang för golfspelare att välja mellan, med turneringar som hålls på några av de vackraste och mest ikoniska platserna i Europa. Från det fantastiska landskapet i Skottland till de historiska platserna i England finns det något för alla på European Tour.