I golfens rika och varierade värld har klubborna sin unika plats. Varje typ av klubb är konstruerad för att utföra specifika uppgifter, och alla har de sina egna styrkor och svagheter. Men om vi skulle lyfta fram en klubb som är mer viktig än någon annan, skulle det utan tvekan vara puttern.

Puttern, en klubb som kanske ser mindre ut än sina kollegor, men med en förmåga att avgöra spelets resultat. Puttern har en unik design, är enkel att hantera och är det ultimata verktyget för att sätta bollen i hålet. Det är därför man säger att ”Drive for show, putt for dough” – det vill säga, det är putten som verkligen räknas.

Hitta den rätta Puttern för dig

Varför är Puttern Så Viktig?

Det beror på att putten är det slag som spelaren slår flest gånger under en rond. Oavsett hur långt du kan slå bollen på tee eller hur pricksäkert du kan slå med järnklubborna, är det till syvende och sist på greenen allt avgörs. Missar du putten kan det förstöra en annars perfekt rond, medan en skickligt utförd putt kan rädda situationen efter ett mindre lyckat slag.

Olika Typer av Putters

Putters kommer i en mängd olika former och storlekar, alla designade för att passa olika typer av spelare och olika typer av slag. Här är några av de vanligaste typerna av putters:

 1. Blade putters: Dessa är den traditionella stilen av putters, som har en smal, rak design. De är vanligtvis lättare än mallet putters och är bäst lämpade för spelare med en rak-til-rak puttrörelse.
 2. Mallet putters: Dessa har en större klubbhuvud än blade putters och tenderar att ha en mer balanserad vikt. De är bäst lämpade för spelare med en bågformad puttrörelse.
 3. Counterbalance putters: Dessa putters har extra vikt i både toppen av greppet och i klubbhuvudet för att ge en jämnare puttrörelse.

Exempel på Putter Varumärken

När det gäller att välja en putter, är det många varumärken att överväga. Här är några av de mest kända varumärkena för golfputters:

 1. Scotty Cameron: Scotty Cameron putters är kända för sin höga kvalitet och exklusiva design. De är dock också ganska dyra.
 2. Odyssey: Odyssey är ett av de mest populära märkena för putters. De erbjuder ett brett utbud av modeller för alla typer av spelare.
 3. Ping: Ping är känt för sina innovativa golfklubbor, inklusive deras putters. Ping-putters har en högkvalitet och är prisvärda.
 1. TaylorMade: TaylorMade är ett annat välkänt märke som erbjuder ett brett utbud av putters, från traditionella till mer innovativa design.
 2. Cobra King: Cobra King erbjuder putters som kombinerar klassisk design med modern teknik.
 3. Bettinardi: Bettinardi putters är kända för sin precision och kvalitet.
 4. Cleveland: Cleveland är ett populärt val för både proffs och amatörer, tack vare deras putters som erbjuder bra värde för pengarna.
 5. Wilson Staff: Wilson Staff putters är kända för deras soliditet och tillförlitlighet.
 6. Evnroll: Evnroll putters är kända för sin ”Sweet Face Technology” som hjälper till att förbättra riktningen och hastigheten på puttarna.
 7. SIK: SIK putters har en innovativ design som hjälper till att minska skruven och öka stabiliteten.
 8. PXG: PXG putters är kända för sin höga prestanda och lyxiga känsla​1​.

Billiga Putters

Det är viktigt att notera att inte alla putters behöver kosta en förmögenhet. Det finns många billiga putters på marknaden som fortfarande erbjuder hög kvalitet och bra prestanda. Det kan vara bra att börja med en billigare modell om du är ny till golf eller om du bara vill prova på olika typer av putters innan du bestämmer dig för en mer permanent investering.

Avslutande ord

Puttern är golfarens mest trogna verktyg, en förlängning av spelarens hand och öga, och dess betydelse kan inte underskattas. Oavsett om du är en erfaren golfare eller en nybörjare, finns det en putter där ute för dig. Med rätt putter i din bag kan du förbättra ditt spel, sänka ditt handicap och kanske till och med uppleva den oöverträffade glädjen av att sänka en birdie putt. I golfens värld är det puttern som bestämmer.