Discovery +

Ladies Professional Golf Association, LPGA, grundades 1950 och är den äldsta idrottsorganisationen för professionella golfspelade kvinnor i USA. LPGA är ansvarig för LPGA-touren och är även intresseorganisation för kvinnliga golfinstruktörer. Organisationen delar ut stipendier till lovande kvinnliga amatörspelare och har en egen sjukförsäkringsfond för sina medlemmar. LPGA grundades av 13 kvinnor: Alice Bauer, Patty Berg, Bettye Danoff, Helen Dettweiler, Marlene Bauer Hagge, Helen Hicks, Opal Hill, Betty Jameson, Sally Sessions, Marilynn Smith, Shirley Spork, Louise Suggs & Babe Zaharias.

LPGA Tour är en professionell golftour för kvinnor som drivs av Ladies Professional Golf Association. Touren startade 1950 som Women’s Professional Golf Association Tournament Players Division, innan den bytte namn till LPGA Tour 1976. LPGA Tour har en rik historia av stora spelare och prestationer, bland annat Babe Zaharias som blev den första kvinnan att vinna ett stort mästerskap (U.S. Women’s Open 1950) och Nancy Lopez som satte rekord för flest segrar under en nybörjarsäsong (nio år 1978).

I dag består LPGA Tour av 34 tävlingar som spelas i 28 länder runt om i världen, med nästan 1 700 medlemmar som representerar mer än 60 nationer. Prispengar på LPGA Tour-nivån har ökat betydligt under åren, och den totala prispengarna för säsongen 2018 överstiger 70 miljoner dollar. LPGA är också hemvist för två av de största evenemangen inom damgolfen, ANA Inspiration (tidigare Dinah Shore Invitational) och U.S. Women’s Open.

LPGA Tour har sitt huvudkontor i Daytona Beach, Florida. Förutom i USA arrangeras turneringar i Kanada, Mexiko, Australien, Japan, Thailand, Malaysia, Kina, Taiwan, Sydkorea, Kanada, Thailand, Malaysia, Taiwan och Singapore.

Även om LPGA oftast förknippas med golf, övervakar LPGA även andra initiativ, bland annat:

LPGA Foundation – Stiftelsen har till uppgift att utveckla nästa generation av kvinnliga golfspelare genom att erbjuda utbildnings- och spelmöjligheter och samtidigt stödja unga kvinnors hälsa och välbefinnande.

LPGA Amateur Golf Association – Föreningen är inriktad på att utveckla golfspelet för kvinnor genom deltagande, utbildning och nätverkande.

LPGA International – LPGA International är hemvist för två mästerskapsbanor i Daytona Beach, Florida, designade av Rees Jones och Arthur Hills. Här finns också LPGA:s globala högkvarter och LPGA Teaching and Club Professional Membership program.

LPGA arbetar också aktivt för att främja golf för flickor och kvinnor genom program som LPGA Girls Golf och National Women’s Amateur. Dessa initiativ är viktiga inte bara för att utveckla spelet utan också för att se till att kvinnor har en plats i spelet på alla nivåer.

Som det styrande organet för damgolf är LPGA fast besluten att utveckla golfspelet runt om i världen och ge kvinnor i alla åldrar möjlighet att njuta av spelet.