Vad är en fairwaywood?

Fairwaywood är en typ av golfklubba som är designad för att slå långa slag. Den får sitt namn från det faktum att den ofta används när bollen ligger på fairwayen, den mest klippta delen av en golfbana mellan tee och green. Fairwaywoods har en större klubbhuvud än järnklubbor, vilket hjälper till att ge mer avstånd och förlåtelse på slag.

En fairwaywood kan också komma till nytta när bollen ligger i semiroughen eller ligger dåligt till i en bunker, tack vare dess förmåga att lyfta bollen högt och snabbt. Fairwaywoods finns i olika nummer, från 3 till 9, vilka representerar olika loft och slaglängder. Detta leder oss till vår nästa fråga.

Träklubbor i Golf

Träklubbor, ofta kallade ”woods” eller ”fairway woods”, är en viktig del av golfarens utrustning och är utformade för att slå långa slag från tee eller fairway. Namnet ”wood” kommer från det faktum att dessa klubbor traditionellt tillverkades av hårdträ, men moderna träklubbor är faktiskt oftast gjorda av metall eller kompositmaterial.

Design

Träklubbor har generellt sett större klubbhuvuden än järnklubbor och hybrider, vilket ger dem möjligheten att slå bollen längre avstånd. Denna design gör det också möjligt för spelaren att slå bollen med högre hastighet, vilket resulterar i större avstånd.

Klubbhuvudet på en träklubba är också utformat med en mer aerodynamisk form för att minska luftmotståndet och maximera slagets hastighet. Dessutom har träklubbor vanligtvis en plattare ansiktsvinkel än järnklubbor, vilket hjälper till att ge bollen mer loft.

Vilket loft ska jag välja?

Loftet på en fairwaywood är vinkeln mellan klubbans ansikte och en vertikal linje. Ju större loft, desto mer kommer bollen att lyftas upp i luften. Det finns ingen exakt vetenskap bakom att välja rätt loft, eftersom det beror på flera faktorer, inklusive din svinghastighet, svingstil och vad du är bekväm med.

 • Fairwaywood 3: En 3-wood har vanligtvis ett loft på cirka 15 grader. Denna klubba ger den längsta distansen av alla fairwaywoods och används ofta från tee på kortare hål där precision är viktigare än avstånd.
 • Fairwaywood 5: En 5-wood har vanligtvis ett loft på cirka 19 grader. Denna klubba ger en bra blandning av avstånd och kontroll och kan vara ett bra alternativ för spelare som har svårt att slå långa järn.
 • Fairwaywood 7: En 7-wood har vanligtvis ett loft på cirka 21 till 24 grader. Denna klubba kan vara ett utmärkt alternativ för spelare som behöver extra hjälp för att få bollen i luften, särskilt på längre slag.

En del proffs spelar med flera fairwaywoods, varför?

Många proffs bär flera fairwaywoods i sin bag eftersom varje klubba erbjuder olika avstånd och loft. Genom att ha ett sortiment av fairwaywoods kan de anpassa sitt spel beroende på avståndet till green, vindförhållanden och var bollen ligger.

Vad är en spoon?

”Spoon” är ett gammalt namn för en 3-wood. Namnet kommer från den skedliknande formen på klubbhuvudet. På dagens moderna golfmarknad är termen ”spoon” sällan använd, men du kan fortfarande höra den i vissa sammanhang. Det är alltså ingen skillnad mellan en spoon och en fairwaywood 3, det är bara olika namn för samma sak.

Fairwaywood eller hybrid?

Ett annat alternativ till fairwaywood är hybridklubbor. Hybridklubbor kombinerar egenskaperna hos både järnklubbor och fairwaywoods. De har en kompakt design som järnklubbor vilket gör dem lättare att slå med, samtidigt som de har ett större klubbhuvud som en fairwaywood vilket ger mer förlåtande och långa slag. Valet mellan en fairwaywood eller hybrid beror på spelarens personliga preferenser och vilka situationer de ofta befinner sig i på golfbanan.

Finns det olika typer av fairwaywoods?

Ja, det finns olika typer av fairwaywoods att välja mellan, och vilken typ du väljer kan ha en stor inverkan på ditt spel. Här är några av de vanligaste typerna:

 1. Standard Fairwaywoods: Dessa är devanligaste fairwaywoods som du ser på golfbanan, och de är idealiska för en mängd olika skott, från långa drives till inspel till green.
  1. Strong Lofted Fairwaywoods: Dessa klubbor har mindre loft än standard fairwaywoods, vilket gör dem till ett utmärkt val för golfare med hög svinghastighet som vill maximera deras avstånd​.
  2. High Lofted Fairwaywoods: Dessa klubbor har mer loft än standard fairwaywoods, vilket gör dem perfekta för golfare med lägre svinghastighet eller de som föredrar en högre bollflykt​.

Det finns också flera faktorer att överväga när du väljer en fairwaywood:

 • Shaft: Skaftets flex på din fairwaywood bör matcha din svinghastighet. Golfare med mycket snabb svinghastighet kan dra nytta av ett extra styvt skaft, medan golfare med långsam svinghastighet kan dra nytta av ett senior flex-skaft för optimal bollhastighet och högt lanserande slag​.
 • Turf Interaction: Fairwaywoods med förbättrad turfinteraktion glider snabbt genom gräset för att främja ren kontakt med bollen. Detta är särskilt viktigt för golfare med en brant attackvinkel, eftersom det minskar risken för att gräva in i marken vid svingens lägsta punkt​.
 • Förlåtande egenskaper: Förlåtande fairwaywoods minskar sidospinnet på missade slag för att producera rakare slag för förbättrad noggrannhet. Dessutom främjar förlåtande fairwaywoods snabb bollhastighet över hela klubbans ansikte för konsekvent avstånd. Dock kan de minska arbetsförmågan och begränsa kontrollen för spelare som formar sina slag​.
 • Avstånd och Noggrannhet: Eftersom fairwaywoods utgör en del av ditt långa spel, vill du idealiskt välja alternativ som hjälper dig att maximera dina yards. Men om det påverkar din noggrannhet, bör du överväga andra alternativ. Det finns ingen poäng med att skaffa fairwaywoods som maximerar ditt avstånd om det innebär att du saknar precision och hamnar i problem på banan​.