I golfvärlden är det få organisationer som står så högt i anseende som Professional Golfers’ Association (PGA) Tour. PGA Tour är en arena där världens främsta golfare kämpar om ära, prestige och stora prispengar. Den erbjuder en plattform för golfare att visa upp sina färdigheter på några av världens mest utmanande banor.

Historia

PGA Tour har sina rötter i det tidiga 1900-talet. Det började 1916 när en grupp professionella golfare, ledda av affärsmannen Rodman Wanamaker, grundade Professional Golfers’ Association of America. Detta var början på en ny era i golfhistorien. PGA Tour som vi känner den idag kom till på 1960-talet när en grupp proffsspelare, inklusive legenderna Arnold Palmer och Jack Nicklaus, förespråkade för att skapa en separat enhet för professionell golf.

PGA-tourens tävlingar

PGA Tour organiserar en rad tävlingar varje år, från mindre händelser till stora mästerskap. Det mest prestigefyllda evenemanget på PGA Tour är The Players Championship, ofta kallat ”femte majorn”. Detta evenemang lockar till sig golfvärldens elit och hålls varje år på TPC Sawgrass i Ponte Vedra Beach, Florida. Utöver detta är de fyra majors – The Masters, US Open, The Open Championship och PGA Championship – höjdpunkter på touren, även om de tekniskt sett inte administreras av PGA Tour.

Säsongen på PGA-touren

Säsongen på PGA Tour sträcker sig över större delen av året, med tävlingar varje vecka. Säsongen börjar vanligtvis i oktober och fortsätter fram till augusti nästa år. Säsongens slutpunkt är FedEx Cup, en serie av tre tävlingar som kulminerar i Tour Championship. FedEx Cup introducerades 2007 och har sedan dess blivit en central del av PGA-tourens säsong.

Vinnare av penningligan samt flest vinster under säsongen

Varje år koras en vinnare av penningligan på PGA Tour, känd som Arnold Palmer Award. Den golfare som vinner mest pengar under säsongen får denna utmärkelse. Dessutom erkänns golfaren med flest vinster under säsongen. Denna dubbla ära har uppnåtts av flera stora namn i golfhistorien, inklusive Tiger Woods och Jack Nicklaus.

Player of the Year och rookie of the year

PGA Tour delar också ut priset ”Player of the Year”, som går till den spelare som anses ha haft den bästa totala prestationen under säsongen. Detta prestigefyllda pris har vunnits av flera golflegender, inklusive Tiger Woods och Rory McIlroy. Utöver detta uppmärksammas också årets bästa nykomling med priset ”Rookie of the Year”.

Kommissionärer

PGA Tour har lett av flera kommissionärer genom åren. Deras roll har varit att styra organisationen och dess många tävlingar, samt att hantera de komplexa utmaningar som uppstår i den professionella golfvärlden. Den första kommissionären var Joe Dey, som tog rollen 1969. Deane Beman tog över 1974 och hans efterträdare inkluderade Tim Finchem och den nuvarande kommissionären Jay Monahan.

Spelschema

Spelschemat på PGA-touren är omfattande, med tävlingar som äger rum varje vecka under säsongen. Dessa tävlingar äger rum på en mängd olika banor runt om i USA, samt några internationella platser. Varje vecka erbjuder unika utmaningar och möjligheter för spelarna.

Förändringar från ochmed säsong 2013

År 2013 införde PGA Tour en rad viktiga förändringar i sin struktur och sitt schema. Den mest anmärkningsvärda förändringen var införandet av ett ”wrap-around” schema, där säsongen börjar i oktober föregående år istället för i januari. Dessutom introducerades FedExCup Playoffs, vilket innebar att de sista tävlingarna i säsongen skulle avgöra vinnaren av FedExCup.

Tävlingskategorier (Status)

Tävlingar på PGA-touren delas upp i flera kategorier, baserat på deras prestige och prispengar. Invitational-tävlingar, till exempel, har en begränsad deltagarlista baserad på specifika kriterier, medan fullfältstävlingar tillåter ett större antal spelare. Major-tävlingar, World Golf Championships och The Players Championship anses vara de mest prestigefyllda tävlingarna.

Flerfaldiga vinnare av penningligan

Vissa spelare har lyckats dominera PGA-touren till den grad att de har vunnit penningligan flera gånger. Tiger Woods är den mest framstående, med en otrolig tio vinnare av penningligan under sin karriär. Jack Nicklaus och Tom Watson har också lyckats vinna penningligan flera gånger.

Flerfaldiga vinnare av Player of the Year Award

PGA-tourens Player of the Year Award har också vunnits flera gånger av samma spelare. Återigen står Tiger Woods ut med elva vinnare av denna utmärkelse. Andra flerfaldiga vinnare inkluderar Jack Nicklaus, Tom Watson och mer nyligen, Rory McIlroy.
PGA Tour är mer än bara en serie av golftävlingar. Det är en plattform där legender formas, där drömmar uppfylls, och där golfens framtida stjärnor tar sina första steg mot storhet. Från dess blygsamma början till dess nuvarande status som golfens främsta scen, fortsätter PGA Tour att vara en grundpelare i den professionella sportvärlden.