I golfens färgstarka värld av klubbor, är det kanske wedgarna som mest understryker skickligheten och finesse som krävs för att bemästra spelet. Dessa specialiserade klubbor används för korta slag, ofta i svåra situationer, och kan vara avgörande för att minska antalet slag du behöver för att nå greenen och slutligen hålet. Wedgar kan vara ditt mest värdefulla verktyg i golfbagen, men för att få ut det mesta av dem, behöver du förstå deras unika egenskaper och användningsområden.

Hitta din wedgeklubba här

Vad är en Wedge?

En wedge är en typ av golfklubba som är designad för att ge hög loft och spin, vilket ger spelaren möjlighet att utföra höga, korta slag som snabbt stoppar när de landar. Detta gör dem perfekta för slag nära greenen, där precision är viktigare än avstånd. De kan också användas för att spela ur sandbunkrar, därav namnet ”sand wedge”.

Varför Är Wedgar Så Viktiga?

Ingen golfare vill hamna i en bunker eller slå ett slag från högt gräs, men det är en oundviklig del av spelet. Det är här wedgar kommer in i bilden. Med sin unika design och förmåga att generera hög spinn, kan en wedge hjälpa dig att navigera i dessa knepiga situationer och sätta dig i en bättre position för nästa slag.

En annan anledning till att wedgar är så viktiga är att de är avgörande för att utföra korta slag nära greenen, eller så kallade ”kortspel”. Ditt kortspel kan ofta göra skillnaden mellan att vinna eller förlora en omgång, och

Typer av Wedgar

Det finns fyra huvudtyper av wedgar: pitch wedge (PW), gap wedge (GW), sand wedge (SW) och lob wedge (LW). Varje typ har en specifik loft, vilket är vinkeln mellan klubbans ansikte och marken, och används för olika typer av slag:

 1. Pitch Wedge: Denna klubb har den lägsta loften av alla wedgar, vanligtvis mellan 44 och 48 grader. Den används ofta för längre slag nära greenen, samt för vissa slag från tee på mycket korta hål.
 2. Gap Wedge: Som namnet antyder, fyller denna klubb ett ”gap” mellan pitch wedgen och sand wedgen. Den har en loft på mellan 50 och 54 grader och används för mellanlånga slag, ofta när spelaren behöver mer loft än en PW kan erbjuda, men mindre än en SW.
 3. Sand Wedge: Med en loft på mellan 54 och 58 grader, är denna klubb designad för att hjälpa spelare att komma ur sandbunkrar. Den breda sulan hjälper till att förhindra att klubben gräver sig ner i sanden.
 4. Lob Wedge: Denna klubb har den högsta loften, vanligtvis mellan 58 och 64 grader, och används för att utföra mycket höga, korta slag över hinder nära greenen.

Värdet av en Bra Wedge

Bra wedgar är avgörande för att skapa en lyckad golfsving. De kan hjälpa spelare att utföra ett brett utbud av slag, från att flytta bollen ur svåra lägen till att placera den perfekt på greenen. Att välja rätt wedge för varje situation kan vara skillnaden mellan ett framgångsrikt slag och en missad chans.

Välja Rätt Wedge Set

När det kommer till att välja ett wedge set, finns det många faktorer att överväga. Spelarens färdighetsnivå, slagstil och preferenser kan alla påverka vilka wedgar som är bäst för dem. Det finns också många olika märken att välja mellan, var och en med sina egna styrkor och svagheter.

Exempel på Wedge Varumärken

Det finns en mängd olika wedge varumärken att välja mellan, alla med sin egen unika stil och funktioner. Här är några exempel på populära varumärken för wedgar:

 1. Callaway Jaws Raw/Full Toe
 2. Cleveland CBX ZipCore/Full Face 2
 3. Cleveland RTX 6 ZipCore/Full Face
 4. Mizuno T22
 5. Ping Glide 4.0
 6. TaylorMade Milled Grind 3
 7. Titleist Vokey Design SM9
 8. Bettinardi HLX 5.0