Discovery +

Att räkna ut poäng i golf kan verka komplicerat, men poängräkningssystemet är logiskt och rättvist. Tack vare detta system kan du tävla med spelare på helt olika nivåer än du själv. Poängräkningen baseras på vilken bana du spelar på, liksom hur bra eller dåligt du presterar. Det finns olika sätt att räkna poäng beroende på vilket spelsätt du använder. I denna artikel kommer vi att undersöka de faktorer som du bör beakta när du räknar poäng i golf.

Ditt handikapp och gröna kort

Efter att du har klarat ditt gröna kort får du ett handikapp på 54. Ju bättre golfspelare du är, desto lägre blir ditt handikapp. När du har ett handikapp under 9,4 anses du vara en singelspelare. Professionella golfspelare har ett handikapp på 0.

Ditt exakta handikapp beräknas utifrån de åtta bästa resultaten under dina senaste 20 golfrundor enligt WHS-score, det vill säga ditt handikapp i det globala världshandikappsystemet.

Banans par och slope

På de flesta 18-hålsbanor ligger parvärdet runt 72 slag. Det innebär att en spelare med handikapp 0 förväntas klara banan med 72 slag. Om du har ett handikapp på 28 och spelar en bana med par 73 med 100 slag, då har du spelat exakt enligt ditt handikapp.

Slopevärdet för en bana berättar hur svår eller lätt banan är i jämförelse med andra banor. Om banan har ett högt slopevärde får du slå fler slag än vad ditt handikapp skulle tillåta.

Matchspel och slagspel

När vi tävlar i golf finns det två olika spelsätt – matchspel och slagspel. Det går bra att spela dessa spelsätt i olika kombinationer, till exempel som enskilda spelare, i par eller i lag.

I matchspel tävlar vi om vem som vinner varje enskilt hål, då räknar vi poäng. Slagspel å sin sida baseras på antalet slag under hela rundan. Det finns många variationer av dessa spelsätt, och här ska vi beskriva några som ofta spelas på våra klubbar:

Poäng Bogey

I detta matchspel får du, beroende på ditt handikapp, ett eget parvärde för varje hål. Om du spelar till par får du två poäng. När du spelar över par får du ett eller inget poäng. Lyckas du spela under par får du tre poäng. Spelaren med flest poäng vinner.

Scramble

Scramble är ett lagspel för två till fyra spelare. I denna spelform slår alla spelare sitt öppningsslag, varefter laget bestämmer med vems boll de vill fortsätta med. Från den bollens plats som laget väljer, slår alla ut sitt nästa slag igen och så fortsätter man ända tills hålet. Det finns noggranna regler för hur handikapp räknas in och i vilken ordning en spelare slår enligt reglerna.

Poängräkning i golf på proffsnivå

På proffsnivå spelar alla utan handikapp. Professionella spelare förväntas klara av en bana långt under banans par. Dock är det inte bara proffsen som klarar av att spela enskilda hål under par; många av oss vanliga spelare kan också lyckas med det. Då är det på sin plats att veta vad slagen kallas:

  • +1 Bogey
  • +- 0 Par
  • – 1 Birdie
  • – 2 Eagle
  • – 3 Albatross
  • – 4 Kondor
  • Hole-in-one

Hole-in-one innebär att du får in bollen i hålet med endast ett slag.

Förstå poängräkning i golf: Steg-för-steg-guide

Nu när du har en grundläggande förståelse för poängräkning i golf, låt oss gå igenom en steg-för-steg-guide som hjälper dig att räkna poäng under en golfrunda.

Steg 1: Känn till ditt handikapp

Innan du börjar spela är det viktigt att du känner till ditt handikapp. Ditt handikapp kommer att påverka hur många slag du får på varje hål och hur dina poäng räknas.

Steg 2: Kolla banans par och slope

Innan du börjar spela, ta reda på banans par och slope. Dessa värden hjälper dig att förstå hur svår banan är och hur många slag du förväntas slå.

Steg 3: Välj spelsätt

Beroende på om du spelar matchspel eller slagspel kommer poängräkningen att se olika ut. Välj det spelsätt som passar dig och dina medspelare bäst.

Steg 4: Spela rundan

När du spelar rundan är det viktigt att du håller koll på antalet slag du slår på varje hål. Detta kommer att vara grunden för din poängräkning.

Steg 5: Räkna poängen

Efter att du har spelat rundan är det dags att räkna poängen. Beroende på vilket spelsätt du valde kommer du att räkna poängen på olika sätt. I matchspel räknar du poängen baserat på vem som vann varje enskilt hål, medan du i slagspel räknar antalet slag under hela rundan.

Steg 6: Justera för handikapp

Om du spelar med handikapp måste du justera dina poäng baserat på ditt handikapp. Detta kan innebära att du får extra poäng eller att dina motståndare får färre poäng.

Steg 7: Sammanställ resultaten

Efter att du har räknat poängen och justerat för handikapp är det dags att sammanställa resultaten. Jämför dina poäng med dina medspelares poäng för att se vem som vann rundan.

Slutsats

Att förstå poängräkning i golf är viktigt för att kunna njuta av spelet och för att förbättra dina färdigheter. Genom att följa stegen i denna artikel och lära dig hur olika spelsätt fungerar kan du bli en bättre och mer självsäker golfspelare. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren spelare är det alltid bra att ha koll på poängräkningen för att få ut det mesta av ditt spel.