Discovery +

Golf är en sport där detaljerna spelar stor roll. Golfklubbarnas skaftlängd, till exempel, kan kraftigt påverka din prestation på banan. Men hur mäter man skaftlängd på golfklubbor, och hur vet du vilken längd som passar dig bäst?

Golfklubbor Längd Guide

När det gäller att mäta golfklubbor handlar det om att förstå exakt var man mäter från och till. Traditionellt mäter man skaftlängden från klubbhuvudets bas till skaftets ände.

  1. Hur man mäter skaftlängd: För att korrekt mäta skaftlängden på dina golfklubbor, lägg klubban i spelsättning. Mät från baksidan av klubbhuvudets undersida till skaftets topp. Detta ger dig en exakt mätning av klubban.
  2. Driver och putter längd: En drivers skaftlängd (skaftlängd driver) varierar oftast mellan 43-46 tum. Putters däremot kan variera betydligt mer, beroende på spelarens preferenser. Men generellt sett ligger en standard putterlängd (skaftlängd putter) på 33-35 tum.

Behöver du förlängda golfklubbor?

Många spelare funderar på om de behöver längre golfklubbor, speciellt när de känner att de inte får tillräcklig kontroll eller kraft bakom sina slag.

Förlänga golfklubbor 1 tum: Om du överväger att förlänga dina golfklubbor med 1 tum, kommer det att påverka klubbans svängvikt och kanske dess spelbarhet. Generellt sett kommer klubbor som är längre än standard att ha en lättare svängvikt.

Ändra golfklubbarnas längd själv

Det är möjligt att justera dina golfklubbor själv, men det kräver noggrannhet och rätt verktyg.

Kapa driver 1 tum: Om du vill göra din driver kortare med 1 tum, kan detta leda till en tyngre svängvikt. Det kan också förändra hur klubban känns under svängen.

Förlänga putter: Många spelare vill ha en längre putter för att de känner att det ger dem bättre kontroll. När du förlänger din putter, se till att du också justerar greppet för att matcha den nya längden.

Korta skaftet på driver: Om du känner att din driver är för lång, kan du korta skaftet. Men kom ihåg att detta kan påverka klubbans prestanda.

Förlänga golfklubbor själv: Med rätt verktyg och kunskap är det möjligt att förlänga dina golfklubbor själv. Men det rekommenderas att rådfråga en professionell först.

Hur långa golfklubbor ska man ha?

Detta är en vanlig fråga och svaret beror mycket på individens kroppslängd och svingteknik. Generellt sett:

  • Människor över 6 fot (183 cm) bör överväga längre än standard golfklubbor.
  • Människor under 5 fot 5 tum (165 cm) bör överväga kortare än standard golfklubbor.

Men kom ihåg, det är inte bara längden på klubborna som är viktigt. Klubbornas lie-vinkel, svängvikt och greppstorlek spelar också en viktig roll i hur klubborna kommer att passa en spelare.

Att veta hur man mäter skaftlängden på golfklubbor är avgörande för att kunna välja rätt klubba för ditt spel. Med rätt klubb kan du förbättra ditt spel och njuta mer av varje runda på banan. Se alltid till att konsultera med en professionell eller en erfaren spelare innan du gör några stora förändringar i dina klubbor.